КЛЮЧЪТ НА СОЛОМОН ЗА МИСТЕРИОЗНИТЕ ЧИСЛА НА СЕФЕР ЙЕЦИРА(КАБАЛА)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 „Щастлив е този,който е разбрал буквите и числата.Буквите са от числата,числата са от идеите,идеите  са от силите, силите  са от Елохим.Синтезът на Елохим е Шем ха- Мефораш.”(Ключът на Соломон,преведен от Елиас Леви в книгата му „Philosophe Occulte”)      

               През 2912г.,според еврейското летоброене, се ражда една от най-великите и мъдри личности за всички времена. Човекът,който разбирал езика на животните,който умеел да става невидим и чието име означавало „Мир” – СОЛОМОН. Управлявал 40 години с ум и търпение,преди да умре, завещал на сина си тайните и мистериите на едно древно учение,

тълкувания на пророчества и ключ за разбирането на числата.        

               Най- важният символ в Кабала е Дървото на Живота. То е единството, мъжкото и женското, светлото и тъмното, равновесието и езотеричната същност на човека. Състои се от 10 сефироти, които по своята същност са еманации на Божественото. Всяка сефирота има определено число и значение.        

              Соломон завещава на сина си значението на всяка цифра от Дървото на Живота и разкрива тайната на една от най-старите книги на Кабала – „Сефер Йецира”.               

               Предоставям и на Вас това „завещание”,което в своята си цялост съдържа всички Тайни на Природата и „чрез различните му комбинации ще накараш духовете и ангелите да говорят…”

               Соломон познавал всяка планета и всеки час, в който тя господствала и магические имена на ангелите, които ги управлявали.Неговото знание за числата и техните вибрации са прекрасен учебник по езотерична номерология.      

              Всеки час се управлява от 7 планети,като първият винаги започва от най-високата планета докато се стигне до най-ниската. Соломон ги подрежда по следния начин:

Шабатай – Сатурн

Цедек – Юпитер

Мадим – Марс

Шемеш – Слънце

Нога – Венера

Кокав – Меркурий

Левана – Луна       

                Всяка планета господства и на определен ден от седмицата:

Неделя – Слънце

Понеделник – Луна

Вторник – Марс

Сряда – Меркурий

Четвъртък – Юпитер

Петък – Венера

Събота – Сатурн       

                Числата, които ние използваме в номерологията са Девет, но в Дървото на Живота са Десет и Соломон разкрива тяхната езотерична същност:

               1-   отговаря на първия сефирот Кетер (Корона)Името и е Ехеие – Аз съм.Единицата е символ на единението с Бога.Тук е и Първата категория на духовете,които управляват- Хайот Ха Кадеш(Разумите на Божествената тетраграма).Буквите на тези духове са символизирани от мистичните животни от Пророчеството на Йезекиил. Тяхното царство е на единството и съответстват на Разума.

               2-   Отговаря на втория сефирот Хохма (Мъдрост).Нейното Божествено име е Йа – Господ.Физическото проявление на двойката е зодиакът( Мазлот).Тук са Духовете на Мъдростта – Офаним(Колела),защото всичко във Вселената е задвижвано от колелата,както и животът.Двойката в Кабала е мъжкото начало,символ е на полярността.И докато Кетер е Изначалието,Покоят,то Хохма е действието,подтикът и динамиката.

               3-   Отговаря на третия сефирот Бина( Разбиране или Разум). Божественото и име е Йод Хе Вау Хе Елохим-Господ Бог.Духовете,които управляват Тройката са Аралим (Силният),а тяхното царство е създаването на идеи.Тя съответства на активността и силата на мисълта. В Кабала 3 е символ на женското начало,на Великата Майка.Физическото и проявление е Сатурн.       

                Тази триада от числа 1,2 и 3 е единствената с насочен връх нагоре.    

                                             1

                                  3                                                            2                

                Нарича се Божесвената триада.

               4-   Отговаря на четвъртата сефира Хесед или Гедула.(Милосърдие,Великолепие).Това е първото число,което влиза в нашия физически свят.Хесед носи в себе си мъжката енергия.Божественото и име е Ел – Бог.Духовете,които я управляват,както и числото 4 са Хасмамим(Сияйните).Тяхното царство е това на благодеянието.Съответстват на въображението.Физическото проявление на Хесед е Юпитер.Символът на 4 е квадрат,глобус,четиристенната пирамида.

                5-   Отговаря на петата сефира Гебура(Справедливост),която носи женското и отрицателното в себе си на по-ниското ниво. Божественото име е Елохим Гибор – Всемогъщия Бог. Разрушителното действие на това число е голямо. Целта е унищожението на старото и ненужното,пречистването чрез силния и буен огън.Духовете,които управляват тук са Серафим(Духове горящи от усърдие).Царството им е на наказанието и престъпленията. Те съответстват на способността за сравняване и избор.Физическото проявление на петицата или Гебура е Марс. Други символи са Пентаграм,Розата с пет венчелистчета.

               6-   Отговаря на шестата сефира Тифарет (Върховната Красота).Божественото и име е Йод Хе Вау Хе Елоа Ва Даат – Господ Бог на Познанието.Тифарет е централна сефирота,която е равновесието между 4 и 5.Духовете на Шестицата са Малахим(Царе).Тяхното царство е Универсалната Хармония и съответстват на Справедливостта.Физическото проявление на Тифарет е Слънцето.Нейни символи могат да са Кръст на Розата, Разпятието,пресечената пирамида,кубът.     

                Числата 4,5 и 6 са втората триада,наречена Висшият Аз.                              

                                    5                  4   

                                              6                       

                                             

                7 – Отговаря на седмата сефира Нецах (Победа).Божест- веното и име е Йод Хе Вау Хе Цабаот – Бог на войнствата.Седмицата е женско,отрицателно число. Духовете,които я управляват са Елохим(Богове,т.е.Представителите на Бог).Тяхното царство е на развитието и живота. Елохимите съответстват на Сенсорий – сензитивността.Физическото проявление на Нецах е Венера. Символ е розата.Седмицата е човешките емоции,желания и инстинкти. 

                8 – Отговаря на осмата сефира Ход(Вечният Ред,Слава)Божественото име е Елохим Цабаот – Бог на Бойнствата.Осмицата е лявото полукълбо на мозъка и за това 7 и 8 не могат едно без друго.Духовете,които го управлеват са Бени –Елохим(Синове Божии).Тяхното царство е това на реда и отговарят на вътрешното чувство в човека.Физическото проявление на Ход е Меркурий.Символът му е Хермафродитът. 

               9 – Отговаря на деветата сефира Йесод(Фундаменталният Принцип или Основата).Божественото име е Шадай Ел Хай-Всемогъщ Жив Бог.Тук е Астралната светлина и за това тази триада е Астралната.Духовете,които управляват тук са Керубим(Ангели).Това са силите,които оплождат земята. В еврейската символика,Керубим се олицетворяват с Биковете.Тяхното царство е на плодородието и съответстват на истинските идеи.Физическото проявление на Йесод е Луната. Други символи са сандаловото дърво и тамянът. 

               10 – Отговаря на десетата сефира Малкут(Царството на формите).Божественото име е Адонай Ха Арец – Господ на Земята. Физическото проявление на 10 и Малкут е нашата Земя.Духовете,които я управляват са Ишим(Мъжествените)-това са душите на светците,чиито началник,според Соломон, е Мойсей.Символите на Малкут са равномерният кръст,Магическият кръг и др.      

              Това са езотеричните значения на числата,дадени ни от Соломон в неговия „Ключ” и „Ако не смяташ да използваш с добри намерения тайните,които ще ти предам,заповядвам ти по- скоро да хвърлиш този Завет в огъня,вместо да злоупотребиш със силата,с която ще разполагаш….”                              

               Всеки от нас има по един свой ангел –пазител,който се нарича Гений.Всеки от нас,използвайки числата може да открие кой е той.Всеки от нас,който пристъпва с чисто сърце към тези науки, може да разбере Тайните на Природата 

Даниела Тодорова – Кабала 

(използвани са материали от Ритуално Таро на Златната Зора и преводи на Елиас Леви за Ключът на Соломон) 

материалите в този сайт са авторски и използването им или тяхното цитиране

може да стане само със съгласието на авторката

Вашият коментар